Jest to dieta stosowana u osób z zespołem metabolicznym do redukcji otyłości brzusznej z insulinoopornością bez cech uszkodzenia nerek - wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, wysokobłonnikowa
- wartość około 1700 kcal (4,19 MJ/dobę )
- węglowodany (35%) - 150 g - 600 kcal
- białko (35%) - 150 g - 600 kcal
- tłuszcze (30%) - 55 g - 500 kcal
- błonnik 25 g
- 5 posiłków w ciągu dnia
Na jakich faktach fizjologicznych ta dieta jest oparta?
Reakcja komórek beta trzustki, a więc ilość wydzielanej do krwi insuliny u osób zdrowych, a także z otyłością brzuszną, po spożyciu węglowodanów (dwucukry, oligocukry, skrobia) w porównaniu z reakcją po spożyciu równoznacznej pod względem wartości energetycznej ilości białka (gram za gram) jest wyraźnie większa. Po spożyciu 50 g węglowodanów (200 kcal) średni przyrost ilości insuliny we krwi, w ciągu 1 godziny, w stosunku do ilości insuliny przed takim posiłkiem wynosił 3,9 ± 0,8, a po spożyciu 50 g białka (200 kcal) 1,7 ± 0,3. Po spożyciu równoważnej pod względem energetycznym ilości tłuszczów (oliwa) tj. 22 g (200 kcal) przyrost ten wynosił 1,6 ± 0,3.
Tak więc spożywanie równoważnych pod względem wartości energetycznej ilości węglowodanów powoduje istotnie większe, reaktywne przyrosty wydzielania insuliny aniżeli spożycie równoważnych ilości białka, a także tłuszczów.
Jak wiadomo w otyłości brzusznej i w zespole metabolicznym podstawowym mechanizmem chorobotwórczym, a także czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest insulinooporność i hiperinsulinemia.
Powoduje to, że również przyrosty wydzielania insuliny po spożyciu węglowodanów u tych osób są wyraźnie większe aniżeli po spożyciu równoważnych ilości białka lub tłuszczu. Powoduje to trudności w odtłuszczaniu ciała za pomocą żywienia zawierającego dużą ilość węglowodanów. Hiperinsulinemia kieruje bowiem przyswajane po posiłku węglowodany na drogę przemiany w tłuszcz i w przyrost tkanki tłuszczowej, hamując ich bezpośrednie spalanie. W tej sytuacji korzystne jest zastąpienie w żywieniu osób z otyłością brzuszną i zespołem metabolicznym węglowodanów przez białko. Nie można tego uczynić z podażą tłuszczów, ponieważ zwiększenie ich ilości powyżej 30% energetycznej wartości diety sprzyja hiperlipidemii i zwiększeniu ryzyka miażdżycy.
Tej właściwości nie ma białko. Jak wykazały nowe obserwacje, zamiana około 30% zalecanej w typowym żywieniu osób z cukrzycą ilości węglowodanów, sprzyja u osób z otyłością brzuszną obniżeniu insulinooporności (HOMA) oraz obniżeniu średniego stężenia insuliny w surowicy krwi tak na czczo, jak i po posiłku. Jest to zjawisko ułatwiające odtłuszczenie ciała, a także zmniejszające ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych u osób z otyłością i z zespołem metabolicznym.
W leczeniu tych pacjentów stosuje się w okresach 2-3 miesięcznych ze znaczną korzyścią dietę z umiarkowanym deficytem energetycznym (rzędu 200-500 kcal/dobę), bogatobiałkową o względnie i równoważnie zmniejszanej ilości węglowodanów i regularnej tak pod względem ilościowym (< 30% energii diety), jak i jakościowym (rodzaje tłuszczów) udziale tłuszczów. W diecie tej kontrolujemy też dzienną podaż błonnika przez zwiększenie spożycia jarzyn.
Taki układ żywienia istotnie zwiększa skuteczność odtłuszczania ciała u osób z otyłością brzuszną i insulinoopornością, czyli z zespołem metabolicznym, zmniejszając jednocześnie zależne od tych zaburzeń ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych.
Stosowanie takiej diety wymaga obserwacji i monitorowania zmian w poszczególnych składnikach zespołu metabolicznego. U osób z tendencją do zwiększenia stężenia LDL lub triglicerydów należy ją odrzucić po 4 tygodniach.
Ta dieta zawiera przeciętnie 35-40% wartości energetycznej diety w formie węglowodanów (pieczywo, kasze, kluski, makarony, ziemniaki, owoce), 35-40% w formie białka (kurczak, indyk, filety rybne, chudy biały ser, groch) oraz mniej niż 30% tłuszczów. Jednocześnie dla zwiększenia ilości błonnika poleca się kontrolowane spożycie niskowęglowodanowych jarzyn (jarzyny do każdego posiłku).
Lista produktów spożywczych, które można spożywać w czasie diety:
- PRODUKTY MĄCZNE
- PIECZYWO - 150 g
Każdego dnia można spożywać dowolnie wybraną porcję pieczywa pojedynczą lub mieszaną z niżej podanych:- 3 kajzerki lub
- 6 plasterków bułki paryskiej lub wrocławskiej lub
- 3 kromki chleba białego albo razowego lub grahama albo
- 3 rogaliki lub
- 3 bułeczki maślane lub
- 150 g sucharków (7 sztuk) lub
- 60 g herbatników (10 sztuk) lub
- 6 kromek pieczywa chrupkiego
- 3 plastry pumpernikla
- KASZA - wszystkie rodzaje (łącznie z ryżem):
25 g = 2 stołowe łyżki suchej kaszy, płatków owsianych 2 łyżki = 60 g kaszy ugotowanej Podaną porcję kaszy można wymienić na:- 30 g makaronu suchego = 50 g ugotowanego makaronu lub
- 30 g pieczywa = 1 kromka chleba albo 1 mała kajzerka lub
- fasoli = 2 łyżki lub
- 20 g maki = 2 płaskie stołowe łyżki
- 30 g ziemniaków = 2 średnie sztuki
- PIECZYWO - 150 g
- NABIAŁ
- MLEKO CHUDE - 750 ml (słodkie, kwaśne) = 3 szklanki (0-0,5%)
Podaną porcję mleka można wymienić na:- 3 szklanki jogurtu lub
- 3 szklanki kefiru lub
- 3 szklanki maślanki lub
- 100 g sera topionego (2 serki trójkątne) lub
- 200 g chudego twarogu
- JAJA 2-4 w tygodniu po 1 sztuce
- Uwaga: 1 żółtko zawiera około 300 mg cholesterolu.
- Dodatkowo samo białko z 1-2 jaj codziennie.
- MLEKO CHUDE - 750 ml (słodkie, kwaśne) = 3 szklanki (0-0,5%)
- PRODUKTY MIĘSNE
Mięso 250 g (waga mięsa chudego, surowego bez kości)
Mięso (cielęcina) można wymienić na następujące rodzaje produktów (bez kości i ości):
Drób- 250 g kury lub
- 250 g kurczaka i 10 g tłuszczu lub
- 250 g indyka
- 150 g polędwicy
- 150 g chudej szynki albo chudego baleronu lub
- 150 g wołowej kiełbasy lub
- 150 g serdelków cielęcych
- 250 g filetów z dorsza albo karmazyna lub
- 250 g leszcza, płotek lub
- 250 g sandacza, szczupaka
- TŁUSZCZE
- masło roślinne 10 g - 2 płaskie łyżeczki
- olej - 10 g oleju roślinnego (sojowy lub słonecznikowy) lub oliwy z oliwek - 2 łyżeczki do herbaty)
- WARZYWA
- ZIEMNIAKI - 180 g - 2 sztuki średnie lub 2 stołowe łyżki tłuczonych ziemniaków
- WARZYWA grupa A - 300 g (mniej niż 6% węglowodanów, źródło włókna roślinnego)
Każdego dnia należy spożywać różne warzywa wymienione w tej grupie: pojedynczo lub kilka rodzajów:- boćwina = 3 pęczki lub
- cykoria = 3 duże sztuki lub
- grzyby świeże lub
- kabaczek = 1 średni lub
- kalafior = 1 średni lub
- kalarepa = 1 duża lub
- ogórki słodkie, kwaszone = 5 średnich lub
- papryka = 2 duże sztuki lub
- pomidory = 4 sztuki średnie lub
- pory = 2 średnie lub
- rzodkiewki = 2 pęczki lub
- sałata zielona = 2 główki lub
- dynia lub
- szczaw lub
- szpinak lub
- szparagi = 6 garstek
- WARZYWA - grupa B - 200 g (więcej niż 6% węglowodanów, źródło włókna roślinnego)
Każdego dnia należy spożywać różne warzywa wymienione w tej grupie pojedynczo lub mieszane:- dynia lub
- kapusta zwykła, czerwona, włoska = pokrojonej 2 szklanki, pokrojonej kwaszonej = 1 szklanka = 4 łyżki czubate ugotowanej kapusty każdego rodzaju lub
- marchew - 4 surowe, średnie = 4 łyżki czubate ugotowanej lub
- buraki = 3 małe = 4 łyżki startych buraków lub
- brukselka = 2 szklanki lub
- cebula = 2 średnie lub
- chrzan = 4 stołowe łyżki utartego chrzanu lub
- fasola szparagowa = około 30 strąków lub
- groszek zielony - 1 1/3 szklanki lub
- pietruszka = 4 średnie lub
- selery = 2 małe albo 1 duży lub
- włoszczyzna = 1 średni pęczek
- Groch, fasola (gotowana) - 3 łyżki
Inne jarzyny (wg własnego wyboru)
- OWOCE
codziennie można spożywać 150 g dowolnie wybranych owoców:- agrest = 1 szklanka lub
- arbuz = 200 g (waga bez skóry) lub
- banany = 2 sztuki lub
- brzoskwinie = 2 sztuki lub
- cytryny = 1/2 sztuka lub
- czarne jagody = 1 szklanka lub
- czereśnie, wiśnie = 30 sztuk lub
- jabłka = 1 sztuka średnia lub
- jeżyny, maliny = 1 szklanka lub
- melony = 200 g (waga bez skórki) lub
- morele = 3 sztuki lub
- porzeczki różne = 1/2 szklanki lub
- pomarańcze = 1 duża albo 2 małe lub
- poziomki, truskawki = 1/2 szklanki lub
- śliwki = 3 duże albo 20 mirabelek, albo 20 węgierek małych lub
- żurawiny = 1/2 szklanki
Stosując do diety wymienniki węglowodanowe, zmniejsza się ich ilość przeciętnie o 40% w stosunku do typowej diety cukrzycowej, np. z 20 do 12 na dobę.
Reguły dotyczące spożycia tłuszczów (< 30% energii pożywienia, zwiększenie spożycia tłuszczów jednonienasyconych) pozostają takie same jak w typowej diecie cukrzycowej. Lipidy krwi należy stale monitorować.
Źródło: prof. Jan Tatoń, prof. Anna Czech "Odtłuszczanie ciała - praktyka prewencji i leczenia otyłości"; "TERAPIA" nr 5, (166) 2005 Strona: 35-44
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz