Dzisiaj o czymś bardzo przyjemnym, na co wszyscy chcielibyśmy mieć więcej czasu... czyli o śnie :)
Wszyscy wiemy, że sen jest w naszym życiu niezbędny. Przy niedoborach snu wiele funkcji fizjologicznych i psychologicznych organizmu, w tym regeneracja tkanek, wzrost, wzmacnianie pamięci i procesu uczenia się, nie może odbywać się we właściwy sposób.
Ile powinniśmy spać?
Osoby dorosłe różnią się
zapotrzebowaniem na sen, ale uważa się, że mniej niż 7 godzin snu po dłuższym
czasie skutkuje wystąpieniem niekorzystnych następstw dla mózgu i ciała.
Czy zatem brak snu wpływa na stan zdrowia?
Zdecydowanie tak! Badania laboratoryjne i
epidemiologiczne wskazują, że brak snu zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy.
Zależność pomiędzy ograniczeniem ilości snu, wzrostem masy ciała i wystąpieniem
cukrzycy można tłumaczyć zmianami metabolizmu glukozy, zwiększeniem łaknienia
oraz obniżonym wydatkiem energetycznym (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17442599).
Więc jak wygląda zależność - sen a metabolizm glukozy?
Ograniczony czas snu wiąże
się z gorszą tolerancją glukozy oraz podwyższonym stężeniem kortyzolu (hormonu
stresu) we krwi. Tolerancja glukozy to określenie opisujące sprawność, z jaką
organizm radzi sobie z dostarczaniem glukozy do wszystkich tkanek i do mózgu. Jeżeli
stężenia glukozy oraz insuliny mierzone na czczo są wysokie, wskazuje to na zaburzenia
metabolizmu glukozy. Stwierdzono, że nieprawidłowa tolerancja glukozy jest czynnikiem
ryzyka dla wystąpienia cukrzycy typu 2. A wyniki badań wskazują, iż długotrwałe
ograniczenie czasu snu (poniżej 6,5 godz. dziennie) może obniżyć tolerancję
glukozy aż o 40%.
A na czym polega mechanizm wzmożenia łaknienia przy ograniczonym czasie snu?
Przeprowadzono duże badania populacyjne i stwierdzono zależność
pomiędzy krótkim czasem dobowym snu a podwyższonym wskaźnikiem masy ciała
(BMI). Krótki sen wpływa na wystąpienie zmian dotyczących wydzielania hormonów,
które wpływają na poczucie głodu: obniżenie stężenia leptyny, która zmniejsza
łaknienie i zwiększenie stężenia greliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za
uczucie głodu. Zmiany te stwierdzono już przy długości snu poniżej średnio 8
godzin (http://www.medscape.com/viewarticle/706601_7). Wzmożone wydzielanie
greliny powoduje nie tylko to, że osoby śpiące krótko jedzą więcej, ale także
znacznie częściej sięgają po słodkie przekąski!
Wniosek z tych obserwacji - ograniczenie czasu snu stanowi czynnik ryzyka otyłości. W badaniu kontrolowanym z udziałem zdrowych mężczyzn wykazano, że ograniczenie snu do około 4 godzin na dobę było związane ze znacznie większą chęcią spożywania produktów o wysokiej wartości kalorycznej oraz z dużą zawartością węglowodanów, takich jak słodycze, produkty o wysokiej zawartości skrobi i produkty wysoko solone. Stwierdzono również zwiększenie ogólnego poziomu łaknienia (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16227462).

A obniżenie wydatku energetycznego – z czego wynika?
Wspomnieliśmy już o zmianach metabolizmu
glukozy i o mechanizmie zwiększenia łaknienia.
A dlaczego niedoborom snu
towarzyszy także zmniejszony dzienny wydatek energetyczny? Z badań populacyjnych wynika, że osoby, które śpią zbyt krótko są zazwyczaj mniej aktywne fizycznie w porównaniu do całości populacji, co wpływa na obniżenie ich wydatku energetycznego.
Jednoczesne zwiększenie łaknienia oraz zmniejszenie aktywności fizycznej u osób długotrwale niedosypiających, świadczy o wpływie odpowiedniej ilości snu na metabolizm organizmu i zmiany masy ciała.
Jednym słowem –
odchudzając się, pamiętajmy o tym, aby dobrze się wysypiać i nie podjadać!
A wszystkim, którzy doczytali ten tekst aż do tego miejsca – życzymy dobrej nocy i niezbyt słodkich snów! :)
A wszystkim, którzy doczytali ten tekst aż do tego miejsca – życzymy dobrej nocy i niezbyt słodkich snów! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz