czy aby na pewno?
Psychologiczne rozważania na temat nadwagi i otyłości warto rozpocząć od wyjaśnienia dwóch pojęć: głodu i apetytu, które pomimo
innego znaczenia są często wymiennie używane i bardzo często mylone!
Głód związany jest z fizjologicznymi mechanizmami, jakie mają miejsce w organizmie ludzkim i powstaje w następstwie niedoboru określonych składników odżywczych.
Odczuwanie głodu regulowane jest przez ośrodek głodu i
sytości zlokalizowany w podwzgórzu. Skłania on do zachowań, mających na celu znalezienie pokarmu
i zaspokojenie potrzeby fizjologicznej organizmu.
Apetyt jest z kolei zapotrzebowaniem na jedzenie
uwarunkowanym psychologicznie, niezwiązanym z fizjologicznymi mechanizmami. Apetyt
nie jest głodem. Odzwierciedla on bardziej chęć zjedzenia pokarmu, która wynika
z utrwalonego doświadczania ulgi i przyjemności doznawanej po jego spożyciu i
dostarczeniu energii do organizmu.
Apetyt jest w dużym stopniu zależny od właściwości
organoleptycznych potrawy (smak, zapach, konsystencja) oraz czynników
społecznych, emocjonalnych i kulturowych.
Jedzenie jest sposobem na zaspokojenie nie tylko głodu, ale
wielu innych ważnych potrzeb.
Potrzeba bezpieczeństwa może być zaspokajana poprzez
świadomość następnego posiłku, gromadzenie zapasów żywności, zwłaszcza
produktów, których dostępność może być ograniczona.
Z kolei prezenty w postaci żywności (słodycze, czekoladki,
ciasto) odzwierciedlają potrzebę miłości i przynależności (czyli kontakty
społeczne, tworzenie więzi i relacji towarzyskich).
Obdarowywanie kogoś „czymś” do jedzenia często jest wyrazem
sympatii i wdzięczności wobec tej osoby.
Człowiek ma potrzebę szacunku i uznania ze strony innych. W zakresie jedzenia i żywności może się ona objawiać jako wybieranie prestiżowych i wyszukanych produktów żywnościowych. Nierzadko zdarza się, że wraz z awansem na wyższe stanowisko, ludzie zmieniają również swój jadłospis na bardziej prestiżowy i adekwatny do nowej roli społecznej.
Są osoby, które zaspokajają za pomocą jedzenia swoją
potrzebę samorealizacji. Gotowanie dla innych, zyskiwanie pochwał i aprobaty za
dobrze i smacznie przygotowany posiłek pozwala im czuć się potrzebnymi i
dobrymi, przynajmniej w jakiejś dziedzinie.
Zaspokajanie potrzeb jest naturalnym elementem ludzkiej
egzystencji. W sytuacji, kiedy jedzenie staje się najczęstszym sposobem na
radzenia sobie ze stresem, frustracją, nudą samotnością i całą gamą innych stanów
emocjonalnych, może to prowadzić do niebezpiecznych konsekwencji np. nadmiernej
konsumpcji, stopniowego przyrostu wagi i w efekcie do rozwoju nadwagi lub
otyłości.
W literaturze wymienia się wiele psychologicznych czynników ryzyka prowadzących do otyłości takich jak: zaburzone mechanizmy samokontroli, stosowanie przedziałowego stylu jedzenia, nieumiejętne radzenie sobie ze stresem, doświadczanie negatywnych emocji i ich ekspresja, jak również trudności we wglądzie we własne stany emocjonalne.
Źródło: Agata Juruć,
Bogna Wierusz-Wysocka, Paweł Bogdański „Psychologiczne aspekty jedzenia i
nadmiernej masy ciała” Farmacja
Współczesna 2011; 4: 119-126 (http://www.akademiamedycyny.pl/farmacja/main.php?k0=farmacja&k1=archiwum&k2=2011%2003)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz