15 paź 2013

Jak mieć piękną cerę - dieta a trądzik



Jak mówi amerykańskie powiedzenie "nie można być dość szczupłym, dość pięknym, ani dość bogatym". Ponieważ na wygrane w loterii, jak na razie nie mamy jeszcze wpływu, skupimy się tymczasem na punktach 1 i 2. Czyli jak być jednocześnie szczupłym i pięknym... albo przynajmniej jak mieć piękną cerę :)

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z brytyjskiego Uniwersytetu Hull rzucają nowe światło na związek między trądzikiem i dietą. Tajemnica tkwi m.in. w niskim indeksie glikemicznym (IG) przyjmowanych produktów żywnościowych.

Badania sugerują, że wysoki indeks glikemiczny żywności, takich produktów jak mleko może zaostrzyć stan skóry

Jak podkreślają naukowcy – trądzik występujący na twarzy ma wiele negatywnych skutków społecznych, psychologicznych i emocjonalnych, dlatego dla pacjentów nie jest błahostką a w wielu wypadkach efekty trądziku mogą być porównywalne do tych z najbardziej poważnych schorzeń przewlekłych, takich jak: padaczka , cukrzyca zapalenie stawów lub łuszczyca.
Jak mówi dr Katerina Steventon, pracownik naukowy Uniwersytetu w Hull: - Badania, które jednak wymagają dalszej kontynuacji i potwierdzeń wskazują, że niski indeks glikemiczny przyjmowanych produktów żywnościowych, oraz dieta bogata w warzywa i owoce może mieć ochronne działanie na trądzik.

Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, m oże my wybierać produkty, o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi, co w efekcie p ozwala przywrócić prawidłową wagę ciała i ją utrzymać bez efektu jojo.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Im w  yższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno  wysoki poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Indeks glikemiczny produktów żywnościowych jest dużo niższy, gdy spożywany jest w naturalnej postaci, czyli nie gotowanych i nie przetworzonych (wg. materiałów z portalu "dieta Montignaca").
Jaja
0
Kawa, herbata
0
Majonez (jaja, olej, musztarda)
0
Owoce morza
0
Ryby
0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)
0
Śmietana kwaśna
0
Sos sojowy (bez cukru)
0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy
0
Wino wytrawne (czerwone, białe)
0
Wołowina
0
Ocet
5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)
5
Skorupiaki
5
Awokado
10
Agawa (syrop)
15
Agrest złoty
15
Brukselka
15
Cebula
15
Cukinia
15
Cykoria
15
Czarna porzeczka
15
Fasolka pnąca
15
Fasolka szparagowa
15
Grzyby
15
Imbir
15
Kalafior
15
Kapusta
15
Kiełki (fasoli mung, soi, …)
15
Kiszona kapusta
15
Koper
15
Korniszony (bez cukru)
15
Mączka chleba świętojańskiego
15
Migdały
15
Ogórek
15
Oliwki
15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac
15
Orzeszki ziemne (fistaszki)
15
Papryczki Chili
15
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
15
Pesto
15
Piniola
15
Por
15
Rabarbar
15
Rzodkiew
15
Sałata
15
Seler naciowy
15
Soja
15
Szczaw
15
Szparagi
15
Szpinak
15
Tofu
15
Zarodki (przenne)
15
Acerola
20
Artiszoki
20
Bakłażan
20
Czekolada gorzka (>80% kakao)
20
Czereśnie
20
Fruktoza
20
Jogurt sojowy
20
Kakao (bez cukru)
20
Karczochy
20
Pędy bambusa
20
Śmietana sojowa
20
Sok cytrynowy (niesłodzony)
20
Sos z tamaryndy (bez cukru)
20
Agrest niebieski
25
Borówki
25

Czekolada gorzka (>70% kakao)
25
Czerwona porzeczka
25
Fasola mung, flagolet
25
Humus
25
Jeżyny
25
Mąka sojowa
25
Maliny
25
Masło migdałowe
25
Masło z orzechów laskowych
25
Pestki z dyni
25
Truskawki
25
Wiśnie
25
Zielona soczewica
25
Buraki surowe czerwone
30
Ciecierzyca gotowana
30
Czerwona soczewica
30
Czosnek
30
Dżem słodzony sokiem owocowym
30
Grejpfrut
30
Gruszka
30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)
30
Mandarynki
30
Marakuja
30
Marchew surowa
30
Marmolada bez cukru
30
Migdałowe mleko
30
Mleczko owsiane (niegotowane)
30
Mleko odtłuszczone w proszku
30
Mleko sojowe
30
Morele świeże
30
Pamelo
30
Pomidory
30
Rzepa, brukiew (surowe)
30
Soczewica żółta
30
Twaróg odtłuszczony
30
Amarant ziarno
35
Biała fasola
35
Brzoskwinie
35
Ciecierzyca z puszki
35
Czarna fasola
35
Drożdże
35
Drożdże piwne
35
Dziki ryż
35
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c
35
Figi świeże
35
Granat
35
Groszek zielony
35
Jabłka duszone
35
Jabłka suszone
35
Jabłko (świeże)
35
Jogurt odtłuszczony
35
Kukurydza antyczna indiańska
35
Kwinoa (komosa ryżowa)
35
Lody słodzone fruktozą
35
Mąka z ciecierzycy
35
Musztarda Dijon
35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak )
35
Nektarynki
35
Pigwa
35
Pomarańcze
35
Pomidory suszone
35
Przecier pomidorowy
35
Seler surowy (korzeń)
35
Śliwki
35
Sok pomidorowy
35
Sorbet jabłkowy
35
Słonecznik
35
Wasa™
35

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz