Jak mówi amerykańskie powiedzenie "nie można być dość szczupłym, dość pięknym, ani dość bogatym". Ponieważ na wygrane w loterii, jak na razie nie mamy jeszcze wpływu, skupimy się tymczasem na punktach 1 i 2. Czyli jak być jednocześnie szczupłym i pięknym... albo przynajmniej jak mieć piękną cerę :)
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z
brytyjskiego Uniwersytetu Hull rzucają nowe światło na związek między
trądzikiem i dietą. Tajemnica tkwi m.in. w niskim
indeksie glikemicznym (IG) przyjmowanych produktów żywnościowych.
Badania sugerują, że wysoki indeks glikemiczny żywności,
takich produktów jak mleko może zaostrzyć
stan skóry.
Jak podkreślają naukowcy – trądzik występujący na twarzy ma wiele negatywnych skutków
społecznych, psychologicznych i emocjonalnych, dlatego dla pacjentów nie jest
błahostką a w wielu wypadkach efekty trądziku mogą być porównywalne do tych z
najbardziej poważnych schorzeń przewlekłych, takich jak: padaczka , cukrzyca
zapalenie stawów lub łuszczyca.
Jak mówi dr Katerina Steventon, pracownik naukowy
Uniwersytetu w Hull: - Badania, które jednak wymagają dalszej kontynuacji i
potwierdzeń wskazują, że niski indeks glikemiczny przyjmowanych produktów
żywnościowych, oraz dieta bogata w warzywa i owoce może mieć ochronne działanie
na trądzik.
Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w
produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po
spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, m oże my
wybierać produkty, o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi,
co w efekcie p ozwala przywrócić prawidłową wagę ciała i ją utrzymać bez
efektu jojo.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów,
ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Im w
yższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po
spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki
poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez
dłuższy czas. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru
we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia
kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również
zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu
insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Indeks
glikemiczny produktów żywnościowych jest dużo niższy, gdy spożywany jest w
naturalnej postaci, czyli nie gotowanych i nie przetworzonych (wg. materiałów z portalu "dieta Montignaca").
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz