19 paź 2013

Morwa biała - zadziwiające działanie




Morwa biała obniża poziomu cukru i cholesterolu 


Niezwykle pożyteczną i znaną na świecie rośliną leczniczą w profilaktyce i terapii otyłości są liście morwy białej  (Morus alba L - folium). Morwa biała ma działanie przeciwcukrzycowe, ze względu na zawarte w jej liściach substancje aktywne. Hamują one rozkład węglowodanów złożonych (np. skrobi) do cukrów prostych (glukozy), które wchłaniają się do krwi. Dzięki temu, skrobia znajdująca się w ziemniakach, makaronach i produktach zbożowych nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi. Zatem liść morwy białej zmniejsza trawienie cukrów złożonych i wchłanianie cukrów prostych, przez co obniża ilość spożytych kalorii.

Substancje aktywne liści morwy obniżają także stężenie cholesterolu i trójglicerydów (tłuszczów) we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy. Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne łagodzi towarzyszący cukrzycy przewlekły stan zapalny o niewielkim nasileniu.

Liście morwy białej zawierają  następujące substancje:
Witaminy:
- tiamina (B1)
- ryboflawina (B2)
- pirydoksyna (B6)
- kwas nikotynowy (witamina PP) oraz kwasy palmitynowy i fumarowy. 

Ponadto liście morwy białej zawierają sterole (β – sitosterol) i kwasy (palmitynowy, fumarowy). Stwierdzono także pewną zawartość innych substancji leczniczych takich jak: eugenol, fenol, gwajakol, salicylan metylu.

Lecznicze właściwości substancji czynnych z liści morwy białej
Podstawowy zestaw składników czynnych liści morwy białej korzystnie wpływa na normalizację poziomu cukru we krwi. Substancje czynne z morwy działają spowalniająco na aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w układzie pokarmowych, w tym szczególnie ograniczają metabolizm tzw. cukrów złożonych – skrobi, sacharozy, a co za tym idzie ograniczają ich przemianę w łatwo przyswajalna glukozę Dzięki temu część węglowodanów przechodzi przez jelita w formie niestrawionej i zostaje wydalona z kałem. Prowadzi to do stabilizowania się poziomu cukru we krwi, ze względu na jego mniej gwałtowne wchłanianie po posiłkach.
Blokada rozkładu węglowodanów w układzie pokarmowych wspomaga odchudzanie. Wynika to z faktu, że trawienie węglowodanów prowadzi do ich tzw. przemiany lipidowej – czyli przemiany w tłuszcz. Ograniczenie wchłaniania cukrów - zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że lecznicze substancje czynne z morwy białej blokując trawienie węglowodanów znakomicie wspomagają proces odchudzania. Co ważne dla odchudzania się – te cenne substancje z morwy zmniejszają również łaknienie na słodycze – najbardziej podstępnego wroga smukłej sylwetki.

Efekty lecznicze ze stosowania preparatów z morwy białej:

  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • obniżenie stężenie glikozy w surowicy krwi,
  • zmniejszenie łaknienia i nadmiernego apetytu.

 http://www.asnax.pl/linia_produktow_gummedic

W skład specjalistycznej kompozycji suplementu diety Asnax wchodzą naturalne substancje w nowych rolach: lukrecja, morwa biała, chrom, zielona herbata.
Jednak Asnax to więcej niż suma jego składników aktywnych - jest to innowacyjny kompleks substancji, stworzony dzięki najnowocześniejszej technologii w celu osiągnięcia najbardziej skutecznego efektu zmniejszenia odczucia głodu.
http://www.asnax.pl/wszystko_o_asnax

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz