Morwa biała obniża poziomu cukru i cholesterolu
Niezwykle pożyteczną i znaną na świecie rośliną leczniczą w profilaktyce
i terapii otyłości są liście morwy białej
(Morus alba L - folium). Morwa biała ma działanie przeciwcukrzycowe, ze
względu na zawarte w jej liściach substancje aktywne. Hamują one rozkład
węglowodanów złożonych (np. skrobi) do cukrów prostych (glukozy), które
wchłaniają się do krwi. Dzięki temu, skrobia znajdująca się w ziemniakach,
makaronach i produktach zbożowych nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi. Zatem
liść morwy białej zmniejsza trawienie cukrów złożonych i wchłanianie cukrów
prostych, przez co obniża ilość spożytych kalorii.
Substancje aktywne liści morwy obniżają także stężenie
cholesterolu i trójglicerydów (tłuszczów) we krwi, dzięki czemu zmniejszają
ryzyko miażdżycy. Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne łagodzi
towarzyszący cukrzycy przewlekły stan zapalny o niewielkim nasileniu.
Liście morwy białej zawierają następujące substancje:
Witaminy:
- tiamina (B1)
- ryboflawina (B2)
- pirydoksyna (B6)
- kwas nikotynowy (witamina PP) oraz kwasy palmitynowy i
fumarowy.
Ponadto liście morwy białej zawierają sterole (β –
sitosterol) i kwasy (palmitynowy, fumarowy). Stwierdzono także pewną zawartość
innych substancji leczniczych takich jak: eugenol, fenol, gwajakol, salicylan
metylu.
Lecznicze właściwości substancji czynnych z liści morwy
białej
Podstawowy zestaw składników czynnych liści morwy białej
korzystnie wpływa na normalizację poziomu cukru we krwi. Substancje czynne z
morwy działają spowalniająco na aktywność enzymów odpowiedzialnych za
rozkład węglowodanów w układzie pokarmowych, w tym szczególnie ograniczają
metabolizm tzw. cukrów złożonych – skrobi, sacharozy, a co za tym idzie
ograniczają ich przemianę w łatwo przyswajalna glukozę Dzięki temu część
węglowodanów przechodzi przez jelita w formie niestrawionej i zostaje wydalona
z kałem. Prowadzi to do stabilizowania się poziomu cukru we krwi, ze względu na
jego mniej gwałtowne wchłanianie po posiłkach.
Blokada rozkładu węglowodanów w układzie pokarmowych
wspomaga odchudzanie. Wynika to z faktu, że trawienie węglowodanów prowadzi do
ich tzw. przemiany lipidowej – czyli przemiany w tłuszcz. Ograniczenie
wchłaniania cukrów - zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki
tłuszczowej. Oznacza to, że lecznicze substancje czynne z morwy białej blokując
trawienie węglowodanów znakomicie wspomagają proces odchudzania. Co ważne dla odchudzania
się – te cenne substancje z morwy zmniejszają również łaknienie na słodycze –
najbardziej podstępnego wroga smukłej sylwetki.
Efekty lecznicze ze stosowania preparatów z morwy białej:
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- obniżenie stężenie glikozy w surowicy krwi,
- zmniejszenie łaknienia i nadmiernego apetytu.
W skład specjalistycznej kompozycji suplementu diety Asnax
wchodzą naturalne substancje w nowych rolach: lukrecja, morwa biała, chrom,
zielona herbata.
Jednak Asnax to więcej niż suma jego składników aktywnych -
jest to innowacyjny kompleks substancji, stworzony dzięki najnowocześniejszej
technologii w celu osiągnięcia najbardziej skutecznego efektu zmniejszenia odczucia
głodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz