Osoby otyłe są
bardziej podatne na demencję
Otyłość sprzyja demencji. Naukowcy z Rush University Medical
Center odkryli co wspólnego ma tłuszcz w wątrobie z działaniem hipokampa,
części mózgu odpowiedzialnej za pamięć i uczenie się. Okazuje się, ze jest to receptor PPARalpha
(peroxisome proliferator-activated receptor alpha).
PPARalpha bezpośrednio kontroluje metabolizm tłuszczu.
Dotychczas wiadomo było, że wysoka ekspresja tego białka ma miejsce w wątrobie.
Teraz naukowcy z znaleźli duże ilości receptora PPARalpha w hipokampach myszy.
– U osób z otyłością brzuszną poziom PPARalpha w wątrobie
jest obniżony. Przy zaburzonym metabolizmie najpierw spada poziom PPARalpha w
wątrobie, a następnie w całym organizmie, łącznie z mózgiem. Tłuszcz brzuszny
może więc być wczesną zapowiedzią demencji w późniejszym życiu – wyjaśnia autor
badań dr Kalipada Pahan.
Źródło: BL,
polishupdate.com
Nadwaga i otyłość u
pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową i schizofrenią
Wiele badań sugeruje związek pomiędzy nadwagą, otyłością a
chorobami zdrowia psychicznego takimi jak: choroba afektywna dwubiegunowa i
schizofrenia.
Przeprowadzono badanie mające na celu ocenę rozpowszechnienia
tego zjawiska i jego charakterystykę kliniczną. W badaniu wzięło udział 108 pacjentów z rozpoznaniem choroby
afektywnej dwubiegunowej, 250 osób z rozpoznaniem schizofrenii oraz 290 osób z
grupy kontrolnej. Rozpoznanie postawione było zgodnie z obowiązujących
międzynarodowymi kryteriami diagnostycznymi. W analizie poszczególnych grup
osób autorzy badania brali pod uwagę zmienne mogące mieć związek z występowaniem
nadmiernej masy ciała. Oceniano występowanie nadwagi (BMI ≥25) oraz otyłości
(BMI≥30), dodatkowo brano pod uwagę również inne czynniki np. płeć, wiek,
poziom wykształcenia.

Występowanie nadwagi było
istotnie statystycznie bardziej powiązane z płcią męską i wiekiem w grupie osób
z chorobą afektywną dwubiegunową, oraz z płcią żeńską u osób chorujących na
schizofrenię.
Źródło: Overweight and obesity in patients with
bipolar disorder or schizophrenia compared with a non-psychiatric sample.
Gurpegui M, Martínez-Ortega JM, Gutiérrez-Rojas L, Rivero J, Rojas C, Jurado D.
Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2012 Feb 3|20.02.2012
Otyłość a sprawność
funkcji poznawczych u osób starszych
Benito-León i wsp. wykazali w grupie 1949 osób w wieku co
najmniej 65 lat, związek między otyłością lub nadwagą a gorszą sprawnością
funkcji poznawczych mierzoną szeregiem narzędzi neuropsychologicznych.
W styczniu 2013 r. na stronie
internetowej European Journal of Neurology zamieszczono artykuł autorstwa
Benito-León i wsp. na temat zależności między wskaźnikiem BMI (body mass index)
a funkcjami poznawczymi. Badanie NEDICES (Neurological Diseases in Central
Spain study) objęło 1949 osób w wieku co najmniej 65 lat. Zbierano dane
dotyczące między innymi: sprawności funkcji poznawczych mierzonej skalą 37-MMSE
(Mini-Mental State Examination), płynności werbalnej, inteligencji i pamięci. W
badanej grupie znalazło się: 592 osób otyłych, 850 z nadwagą i 507 z prawidłową
masą ciała. W analizie uwzględniono wpływ wykształcenia, stosowanych leków,
nadciśnienia i alkoholu.
Zarówno otyłość, jak i nadwaga, były związane z najniższymi wynikami uzyskiwanymi w parametrach opisujących inteligencję, pamięć, płynność słowną i sprawność psychoruchową.
W opinii Benito-León i wsp.
wyniki badania wskazują, że istnieje związek między otyłością a pogorszeniem
funkcji poznawczych.
Źródło: Benito-León J, Mitchell AJ,
Hernández-Gallego J i Bermejo-Pareja F. Obesity and impaired cognitive
functioning in the elderly: a population-based cross-sectional study (NEDICES).
Eur J Neurol 2013; epub ahead of print|04.02.2013
Odchudzanie i jego
wpływ na psychikę
Jak widać z powyższych badań i publikacji, otyłość ma ogromny
wpływ na nasze zdrowie psychiczne. A zatem przyjrzyjmy się co dzieje się z
naszą psychiką podczas odchudzania.

Nic dziwnego, znaczne ograniczenie jedzenia prowadzi do zaburzenia
mechanizmów odpowiedzialnych za regulację apetytu. Wskutek zmian chemicznych
wynikających z niedostarczania wystarczającej ilości substancji odżywczych mózg
reaguje zwiększoną wrażliwością i spostrzegawczością na bodźce związane z
żywieniem.
Dlatego osoby, które często powtarzają stosowanie ostrych reżimów
dietetycznych, cierpią z powodu obsesji myślowej na temat jedzenia, popadają w
stan rozbicia emocjonalnego, nie wytrzymują okresu trwania programu
odchudzającego i wcześnie powracają do napadów nadmiernego objadania się. Na
naszą psychikę źle wpływa także przerwanie diety, co skutkuje obniżeniem
poczucia własnej wartości bo wracamy do starych, złych nawyków żywieniowych.
Niedostatek lub nadmiar węglowodanów bądź tłuszczów może
wpływać na nasz nastrój, apetyt i inne zachowania właśnie poprzez oddziaływanie
na neuroprzekaźniki. A do prawidłowej syntezy neuroprzekaźników niezbędne są
witaminy i składniki mineralne obecne w pożywieniu. Naukowcy są więc zgodni, że
restrykcyjna dieta niszczy nie tylko zdrowie, ale również destrukcyjnie wpływa
na psychikę.
Zatem najlepsze jest wyjście podyktowane nie tylko troską o nasz
nastrój i mówiąc szerzej zdrowie psychiczne, ale też zdrowy rozsądek. Tylko
trwała zmiana nawyków żywieniowych i naszego całościowego podejścia do
odżywiania, daje nam szansę zarówno udanego odchudzania, ale też realnej
poprawy nastroju i zdrowia psychicznego.
Źródło: pulsmedyczny.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz