Pisaliśmy poprzednio o podstawowych parametrach oceny stopnia otyłości i nadwagi (Odchudzanie szkiełkiem i okiem).
Dzisiaj kilka słów o poszczególnych typach otyłości i ich konsekwencjach dla zdrowia.
Wyróżniamy dwa typy antropometryczne otyłości:
A. androidalny inaczej zwany brzusznym, wisceralnym lub typem „jabłka” częściej występujący w otyłości
mężczyzn

Ze względu na miejsce nagromadzenia się tkanki tłuszczowej
typ androidalny nazywany jest otyłością brzuszną (wisceralną), ponieważ występuje
w nim tzw. trzewna tkanka tłuszczowa czyli następuje magazynowanie tłuszczu w
obrębie brzucha. Komórki tłuszczowe zlokalizowane w górnej części ciała mają
odmienne właściwości od tych znajdujących się na biodrach i udach.
Do oceny rozmieszczenia tkanki tłuszczowej służy wskaźnik
określający stosunek obwodu talii do obwodu bioder – WHR (ang. waist to hip
ratio).
Sprawdź jakiego typu masz otyłość! Zmierz centymetrem obwód
talii i podziel go przez obwód bioder.
Na androidalny typ otyłości (jabłko) wskazuje wartość
wskaźnika - WHR >0.85 u kobiet i >1.0 u mężczyzn. WHR poniżej tych
wartości świadczy o typie gynoidalnym (gruszka).
A z praktycznego punktu widzenia, który typ otyłości jest
bardziej niebezpieczny? Typ gruszki czy jabłka?
Szczególnie niebezpieczny wpływ na zdrowie ma brzuszny
(wisceralny) typ otyłości, któremu często towarzyszą zaburzenia metaboliczne. Nagromadzenie
tkanki tłuszczowej wisceralnej wiąże się z częstszym występowaniem cukrzycy
typu 2, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca i wielu innych
schorzeń. Udowodniono także, że konsekwencje zdrowotne otyłości brzusznej mogą
prowadzić do przedwczesnego zgonu.
Na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu przeprowadzono badanie
mające na celu ocenę zwyczajów żywieniowych i stylu życia osób z otyłością
wisceralną.
Badaniami objęto 71 pacjentów z otyłością typu brzusznego w
wieku 22–75 lat (wskaźnik masy ciała BMI wynosił średnio 37,3), w tym 28 kobiet i 43 mężczyzn. Narzędziem badawczym był kwestionariusz
skonstruowany na potrzeby przeprowadzonych badań.
Jakie były wyniki?
Jedynie 11,2% chorych deklarowało
przewagę pozytywnych zachowań żywieniowych nad negatywnymi, pozostali w
większości ocenianych elementów diety popełniali błędy. Popularnym zjawiskiem
wśród badanych osób było podjadanie między posiłkami.
Do codziennego podjadania
(głównie słodyczy) przyznało się prawie 48% pacjentów, a do dość częstego
spożywania dodatkowych przekąsek ponad 29% pacjentów.
Wyniki badań w zakresie
aktywności fizycznej wykazały brak lub małą aktywność wśród 46,5% respondentów.
Prawie 75% osób z otyłością wisceralną przyznało, że często ulega stresom, a
głównym sposobem radzenia sobie w sytuacjach stresowych były zachowania
sprzyjające przyrostowi masy ciała (podjadanie oraz zwiększenie ilości snu).
Wnioski płynące z tego badania:
1. Osoby z wisceralnym typem
otyłości charakteryzują się niewłaściwymi nawykami żywieniowymi (podjadanie
między posiłkami) oraz stylem życia sprzyjającym przyrostowi masy ciała.
2. Mężczyźni istotnie statystycznie częściej popełniają błędy
żywieniowe, natomiast kobiety częściej prowadzą sprzyjający otyłości tryb
życia - mała aktywność
fizyczna i reakcja na stres sprzyjająca przyrostowi masy ciała.
3. Z obwodem talii korelowały niektóre oceniane błędy żywieniowe, przede
wszystkim nadmierne spożycie tłuszczów, potraw typu fast food czy dosładzanych
napoi.
Źródło: Maciej Cymerys, Ewa Olek "Ocena nawyków żywieniowych i stylu życia wśród chorych z otyłością brzuszną", Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Zaburzeń Metabolicznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; Przegląd Kardiodiabetologiczny 2011; 6 (4): 287–293.
![]() |
Asnax - Centrum Wiedzy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz