1 wrz 2013

Addio pomidory.... czyli o warzywach i owocach



"Addio pomidory
Addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół...
"
Kto pamięta piosenkę z Kabaretu Starszych Panów? :) 

Lato się kończy, już niedługo znikną świeże sezonowe owoce i warzywa ze straganów, więc korzystajmy z trwającego jeszcze "zielonego sezonu" :)


Jeżeli ktoś chce urozmaicić swoją dietę, wzbogacić jadłospis o cenne składniki, a przy tym kontrolować liczbę spożywanych kalorii – zawsze warto dodać do codziennego menu owoce i warzywa w odpowiedniej ilości. 

Wiemy, że owoce i warzywa są pyszne (jedne bardziej, inne mniej – nie wszyscy są fanami brokułów i brukselki) i zdrowe – pomagają chronić nasz organizm przed wieloma chorobami. Jak mówią specjaliści od żywienia pięć porcji warzyw i owoców dziennie to sposób, by uchronić się przed nowotworami, chorobami układu krążenia czy przedwczesnym starzeniem się. Warzywa i owoce to niezastąpione źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Zatem regularne jedzenie warzyw i owoców pomaga także zachować młodość, kondycję i dobry wygląd na długie lata. Brzmi zachęcająco!

Ponadto, trzymając się tematu odchudzania, warto pamiętać, że warzywa mają naprawdę niewiele kalorii. Warzywa należą do pokarmów o niskim indeksie glikemicznym, zawierają węglowodany złożone i dużo błonnika, prze co są wolno trawione, a to z kolei pozwala na lepsze utrzymanie stałego stężenia glukozy we krwi. Wartość kaloryczna owoców jest nieco większa, ale korzyści zdrowotne i zalety smakowe owoców są niewątpliwe :)

W wielu kuracjach odchudzających nadal podstawą diety jest spożywanie większej ilości warzyw z niską zawartością węglowodanów i owoców bogatobłonnikowych.
Produkty pomocne w odchudzaniu, które prawie nie zawierają kalorii, a dzięki zawartości błonnika napełniają żołądek, dając uczucie sytości i nie powodują tycia:
  • sałata, pomidory
  • kapusta pekińska, brokuły, szpinak, rzodkiewki, kalafior, kapusta biała, papryka, rzodkiew, szparagi
  • pieczarki, kurki
  • groszek zielony, brukselka, czerwona kapusta, seler, buraki, cebula, koper.
 
 A co z owocami? Im też warto przyjrzeć się bliżej :)
 Tak wyglądają "dane statystyczne" średniej wielkości jabłka:
a to wartości odżywcze średniej wielkości gruszki:
tak prezentuje się "słodkie wnętrze" miseczki czereśni:
a to cała prawda o (dużej) brzoskwini :)
bliska krewna brzoskwini, bardzo popularna u nas czyli duża nektarynka:
a tak prezentuje się świeża morela:
Dla ciekawych konkretnych liczb polecamy bardzo przydatne tabele kaloryczności warzyw i owoców, uporządkowanych wg zawartości kalorycznej - na stronie "U dietetyków"

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz