"Addio pomidory
Addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół..."
Addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół..."
Kto pamięta piosenkę z Kabaretu Starszych Panów? :)
Lato się kończy, już niedługo znikną świeże sezonowe owoce i warzywa ze straganów, więc korzystajmy z trwającego jeszcze "zielonego sezonu" :)
Jeżeli ktoś chce
urozmaicić swoją dietę, wzbogacić jadłospis o cenne składniki, a przy tym
kontrolować liczbę spożywanych kalorii – zawsze warto dodać do codziennego menu
owoce i warzywa w odpowiedniej ilości.
Wiemy, że owoce i warzywa są pyszne (jedne bardziej, inne
mniej – nie wszyscy są fanami brokułów i brukselki) i zdrowe – pomagają chronić
nasz organizm przed wieloma chorobami. Jak mówią specjaliści od żywienia pięć
porcji warzyw i owoców dziennie to sposób, by uchronić się przed nowotworami,
chorobami układu krążenia czy przedwczesnym starzeniem się. Warzywa i owoce to
niezastąpione źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Zatem regularne
jedzenie warzyw i owoców pomaga także zachować młodość, kondycję i dobry wygląd
na długie lata. Brzmi zachęcająco!
Ponadto, trzymając się tematu odchudzania, warto pamiętać,
że warzywa mają naprawdę niewiele kalorii. Warzywa należą do pokarmów o niskim indeksie
glikemicznym, zawierają węglowodany złożone i dużo błonnika, prze co są wolno
trawione, a to z kolei pozwala na lepsze utrzymanie stałego stężenia glukozy we
krwi. Wartość kaloryczna owoców jest nieco większa, ale korzyści zdrowotne i zalety
smakowe owoców są niewątpliwe :)
W wielu kuracjach odchudzających nadal podstawą diety jest
spożywanie większej ilości warzyw z niską zawartością węglowodanów i owoców
bogatobłonnikowych.
Produkty pomocne w odchudzaniu, które prawie nie
zawierają kalorii, a dzięki zawartości błonnika napełniają żołądek, dając uczucie sytości i nie powodują tycia:- sałata, pomidory
- kapusta pekińska, brokuły, szpinak, rzodkiewki, kalafior, kapusta biała, papryka, rzodkiew, szparagi
- pieczarki, kurki
- groszek zielony, brukselka, czerwona kapusta, seler, buraki, cebula, koper.
A co z owocami? Im też warto przyjrzeć się bliżej :)
Tak wyglądają "dane statystyczne" średniej wielkości jabłka:
a to wartości odżywcze średniej wielkości gruszki:
tak prezentuje się "słodkie wnętrze" miseczki czereśni:a to cała prawda o (dużej) brzoskwini :)
bliska krewna brzoskwini, bardzo popularna u nas czyli duża nektarynka:
a tak prezentuje się świeża morela:
Dla ciekawych konkretnych liczb polecamy bardzo przydatne tabele kaloryczności warzyw i owoców, uporządkowanych wg zawartości kalorycznej - na stronie "U dietetyków"
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz