30 wrz 2013

Odchudzanie - "szkiełkiem i okiem" :)



Zanim zaczniemy się odchudzać na skutek nieprzyjemnych odczuć i niewesołych przemyśleń spowodowanych przeglądaniem zdjęć z wakacji, obejrzeniem kolejnego odcinka serialu o anorektycznej bohaterce, próbą wciśnięcia się w sukienkę sprzed kilku lat (która wciąż wisi w szafie czekając na lepsze czasy) czy podziwianiem na Facebooku zdjęć ze ślubów (cudzych lub własnych, do wyboru :), powinniśmy sprawdzić najpierw rzeczywistą potrzebę zmniejszenia naszej wagi i naszych kształtów. Czyli zastosować cytowane już "szkiełko i oko" :)
Od czego zacząć? Co i jak właściwie mamy zmierzyć?
Mamy do dyspozycji różne wskaźniki i parametry – pokrótce opiszemy teraz te najważniejsze i najczęściej spotykane. A po resztę informacji odsyłamy do naszej strony Otyłość i nadwaga – co warto wiedzieć

Jak ocenić swój wskaźnik masy ciała (BMI)?

Wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) można obliczyć, dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach do kwadratu (kg/m2).

Na przykład BMI osoby o masie ciała 60 kg, mającej 160 cm wzrostu wynosi: 60/1,62 = 23,4 kg/m2. Korzystając z kalkulatorów dostępnych w wielu miejscach w sieci, można szybko obliczyć swój BMI, wpisując w odpowiednie pola swoją aktualną masę ciała (w kg) i wzrost (w m).

Interpretacja uzyskanego BMI wyniku jest następująca:

zakres 18,5–25 kg/m2 oznacza masę ciała w normie 
25–30 kg/m2 nadwagę 
wartość wskaźnika powyżej 30 kg/m2 wskazuje na otyłość

 
Sprawdź swój obwód talii – czy to jest potrzebne?

Badania epidemiologiczne wskazują, że najważniejszą rolę w ocenie ryzyka wystąpienia chorób towarzyszących otyłości stanowi ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej.

Najbardziej niekorzystne dla zdrowia jest nagromadzenie tłuszczu w jamie brzusznej
Otyłość typu brzusznego znacznie częściej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zaburzeń gospodarki węglowodanowej (insulinooporności, hiperinsulinemii, cukrzycy typu 2), miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Obecnie uważa się także, że tkanka tłuszczowa jest nie tylko rezerwuarem energii, ale także w sposób aktywny uwalnia tzw. cytokiny prozapalne odpowiedzialne za powstawanie miedzy innymi powikłań naczyniowych w przebiegu cukrzycy typu 2.

Praktycznym wskaźnikiem określającym ilość tłuszczu brzusznego jest obwód talii, który u kobiet w populacji europejskiej powinien wynosić poniżej 80 cm, a u mężczyzn poniżej 94 cm - wg IDF (z 2005 roku). Natomiast wg. raportu ATP III (z 2001 roku) otyłość brzuszna to obwód w pasie: u mężczyzn >102 cm, u kobiet >88 cm.

Obwód talii mierzy się w połowie odległości między dolnym brzegiem żeber, a górnym brzegiem grzebienia kości biodrowej.

Wskaźnik talia/biodra

Innym pomiarem służącym ocenie rozmieszczenia tkanki tłuszczowej jest wskaźnik talia/biodra (waist to hip ratio - WHR). Oblicza się go, gdy BMI >25.

Otyłość brzuszną (inaczej androidalną, wisceralną) rozpoznajemy gdy wskaźnik WHR (obwód pasa podzielony przez obwód bioder) u kobiet jest równy lub większy 0,8, a u mężczyzn równy lub większy 1.

W przypadku gdy wskaźnik WHR u kobiet jest mniejszy niż 0,8, a u mężczyzn mniejszy niż 1, rozpoznaje się otyłość pośladkowo-udową (inaczej gynoidalną). 

Obwód bioder powinno się mierzyć na wysokości krętarza większego kości udowej.


Zawartość wody i tłuszczu w organizmie

Woda stanowi około 60% masy ciała i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w procesach termoregulacji - na skutek pocenia organizm pozbywa się nadmiaru ciepła. Należy pamiętać, że jest niezbędna do utrzymania odpowiedniej objętości i ciśnienia tętniczego krwi. Transportuje niezbędne substancje pokarmowe oraz tlen do wszystkich komórek ciała, a także uczestniczy w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Należy pić około 2 litrów płynów dziennie, najlepiej naturalne wody mineralne niegazowane.

Średnia ilość tkanki tłuszczowej u kobiet powinna wynosić od 25–30%, a w przypadku mężczyzn 18–24%. Wbrew potocznym sądom, zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej w organizmie także nie jest korzystny. Tkanka tłuszczowa stanowi bowiem materiał energetyczny, bierze udział w przemianach metabolicznych i hormonalnych, ochrania narządy wewnętrzne i pozwala utrzymać stałą ciepłotę ciała.
A więc… do dzieła! Zmierzmy się z problemem! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz