Dieta o podwyższonej zawartości jednego z aminokwasów a bezpieczne
odchudzanie
Źródło: PAP
Czy podczas odchudzania nasza dieta powinna zawierać więcej
białka? Czy przyniesie to dobre efekty zarówno dla naszego zdrowia jak i dla
samego procesu odchudzania?
Dieta średnio bogata w białko o dużej zawartości aminokwasu
leucyny sprzyja utracie tkanki tłuszczowej i pomaga utrzymać prawidłową masę
mięśni - wskazują wyniki badaczy z USA, które publikuje pismo "Journal of
Nutrition".
Wzór chemiczny aminokwasu leucyny |
Zespół pod kierunkiem prof. Donalda K. Laymana z University
of Illinois w Urbana-Champaign prowadził badania w grupie 24 kobiet w średnim
wieku. Wszystkie miały nadwagę. Przez 10 tygodni pacjentki były na diecie,
która dziennie dostarczała im 1 tys. 700 kilokalorii.
Aktywność fizyczna wszystkich
uczestniczek badania była utrzymywana na podobnym, stałym poziomie.
Struktura aminokwasu leucyny |
Dzienna dawka białka w diecie pacjentek była dwukrotnie
większa niż dawka zalecana przez tzw. piramidę zdrowia, a dawka węglowodanów
spadła o blisko 25 proc.
Białka spożywane przez kobiety były bogate w aminokwas o
nazwie leucyna, który korzystnie wpływa na masę mięśniową. Dotychczasowe wyniki
sugerują, że utrzymanie jej na dobrym poziomie jest kluczowe dla odchudzania,
gdyż pomaga szybciej spalać kalorie, bez negatywnych skutków dla zdrowia. Do
produktów bogatych w leucynę zalicza się przetwory mleczne, drób, ryby, jaja i
wołowinę.
Okazało się, że dostarczanie białek bogatych w leucynę było
związane z utratą większej ilości tkanki tłuszczowej w porównaniu z grupą
kontrolną, która spożywała białko w ilościach proponowanych przez piramidę
zdrowia.
Kobiety na diecie średnio bogatej w białko utrzymywały za to na
wyższym poziomie masę mięśniową. Utrata na wadze była natomiast porównywalna w
obu grupach.
"Najczęściej popełnianym przez osoby odchudzające się
błędem, jest przeliczanie pokarmów zawartych w diecie na kalorie. Dlatego
rezygnują przede wszystkim ze spożywania pokarmów bogatych w tłuszcz, zamiast
skupić się na doborze produktów białkowych wysokiej jakości" - komentuje Layman.
"Dieta umiarkowanie bogata w dobrej jakości białko jest
dwa razy skuteczniejsza, niż niskotłuszczowa, w utrzymywaniu przez osoby
odchudzające się masy mięśniowej na prawidłowym poziomie " - dodaje
badacz. Mięśnie przyspieszają spalanie kalorii, a tradycyjne diety odchudzające
powodują spadek ich masy. Pacjentka traci wówczas na wadze, ale nie gubi tak
efektywnie tkanki tłuszczowej.
Badacze podkreślają też, że pacjentek na diecie średnio
bogatej w białko miały też bardziej stabilny poziom glukozy we krwi i
korzystniejszy skład związków tłuszczowych, a obydwa te zjawiska mają korzystne
konsekwencje zdrowotne. Stabilny poziom glukozy oznacza mniejsze ryzyko rozwoju
cukrzycy typu II, a korzystny zestaw tłuszczów - mniejsze ryzyko chorób układu
krążenia.(PAP)
Schemat różnych poziomów budowy białek, za: http://pl.wikipedia.org/wiki/białka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz