Osobowość XXL. Część 2.
4. ZABURZENIA MECHANIZMU SAMOREGULACJI
Szacuje się, że zaburzenia mechanizmu samoregulacji
przejawiają się nieumiejętnością kontrolowania liczby zjadanego pokarmu, co w
efekcie prowadzi do nadmiernego jedzenia, a następnie do nadwagi i otyłości.
Zjawisko to najczęściej występuje w sytuacjach utraty
kontroli nad jedzeniem, do których najczęściej zalicza się: spotkania grupowe
oraz sytuacje angażujące proces uwagi (np. oglądanie telewizji lub czytanie
książki).
Utrata umiejętności monitorowania spożywanego pokarmu ma
miejsce również w trakcie spożywania alkoholu oraz w stanach zmęczenia i
znużenia. Dochodzi wówczas do obniżenia samoświadomości, w której dana osoba
nie rejestruje zarówno jakości, jak liczby przyjmowanego jedzenia.
5. ZEWNĄTRZSTEROWNOŚĆ
Decyzja o zjedzeniu jakiegoś pokarmu może być podjęta w
wyniku bodźców:
- wewnętrznych (sygnał głodu) lub
- zewnętrznych (właściwości organoleptyczne potrawy).
Wykazano, że otyłe osoby są bardziej wrażliwe na bodźce
zewnętrzne, takie jak: smak, zapach i wygląd potrawy. Co więcej, osoby otyłe
mają również tendencję do spożywania większej liczby jedzenia w sytuacjach, gdy
jest ono bardziej dostępne i jasno oświetlone niż w przeciętnych warunkach.
Niezwykle ważną rolę odgrywa sam widok jedzenia i jego
dostępność. Okazało się, że kiedy bodźce wzrokowe zniknęły lub gdy trzeba było
wykazać się aktywnością, aby zdobyć jedzenie (np. pójść do sklepu, ugotować),
osoby otyłe zjadały znacznie mniej niż w sytuacji łatwego dostępu do
pożywienia.
6. NEUROTYZM I EKSTRAWERSJA
Skłonność do nadmiernego przeżywania emocji oraz obniżony
nastrój w połączeniu z tendencjami do impulsywnego zachowania mogą być
istotnymi czynnikami ryzyka w etiopatogenezie zaburzeń odżywiania.
Sam neurotyzm nie jest wystarczającym czynnikiem ryzyka
pojawienia się tendencji do nadmiernego jedzenia, gdyż jego poziom u osób
otyłych nie różnił się w sposób istotny od jego nasilenia u osób o prawidłowej
masie ciała.
Cecha ta nabiera znaczenia w połączeniu z innym wymiarem,
jakim jest ekstrawersja - impulsywność. Osoby uzyskujące wysokie wyniki w
wymiarze impulsywności cierpią zazwyczaj na zaburzenia odżywiania typu
bulimicznego.
Dlatego można przypuszczać, że tendencje do impulsywnego zachowania
mogą być predykatorem napadowego objadania się i jeśli nie dochodzi do
kompensacji w postaci oczyszczania się (jak w przypadku osób z bulimią), może
to prowadzić do powstania otyłości.
Agata
Juruć, Paweł Bogdański, Osobowość w rozmiarze XXL. Psychologiczne
czynniki ryzyka otyłości, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz