Osobowość XXL. Część 1.
Nadmierna podaż energii może nieraz wynikać ze
skomplikowanych mechanizmów psychologicznych, które stanowią często główną
barierę przed redukcją nadmiernej masy ciała.
1. BŁĘDNE SCHEMATY I PRZEKONANIA NA TEMAT JEDZENIA
Czynnikami prowadzącymi do przybierania na wadze są
przekonania i schematy poznawcze dotyczące karmienia i przyjmowania pokarmów.
Pierwszy ze schematów - „jedzenie to miłość” - traktuje
pokarm jako wyraz miłości lub sposób okazywania sympatii.
Inne przekonanie, że „jedzenie to odpowiedzialność” zmusza
poniekąd do zjedzenia całego posiłku, nie pozostawiając resztek na talerzu,
nawet wtedy, gdy porcja jest za duża w stosunku do zapotrzebowania.
Z kolei schemat „jedzenie to nagroda” prowadzi do
nagradzania pokarmem tych, których się lubi, oraz bardzo często do nagradzania
samego siebie.
2. ZABURZENIA PROCESÓW KONTROLI - TEORIA HAMOWANEGO
ŁAKOMSTWA
Teoria hamowanego łakomstwa mówi o tym, że chęci kontroli
własnej masy ciała poprzez zwracanie uwagi na liczbę i rodzaj jedzenia prowadzą
do rozregulowania systemu samoregulacji organizmu i w dalszym etapie - do
rozwinięcia się zaburzeń odżywiania.

Paradoksalnie, istnieje możliwość pojawienia się otyłości w
momencie rozpoczynania diety przez osoby z niewielką nadwagą, które w
sytuacjach odstępstwa od zaleceń żywieniowych przestają się kontrolować i
przybierają na masie ciała.
Stawianie sobie nierealistycznych celów i wymagań, jak
również skłonność do perfekcjonizmu mogą prowadzić do przyjmowania tak zwanej
„zasady wszystko albo nic” i skutkować niekontrolowanymi napadami objadania się
po przekroczeniu wyznaczonej sobie granicy.
Czyli tak: masz lekką nadwagę, zaczynasz się odchudzać,
wyznaczasz sobie zbyt ambitny cel, przez jakiś czas dajesz radę, ale w momencie
lekkiej porażki rzucasz się na jedzenie ("wszystko albo nic") i w
rezultacie kończysz z jojo i dużą nadwagą :-(
3. PRZEDZIAŁOWY I PUNKTOWY STYL JEDZENIA
Osoby prezentujące punktowy styl jedzenia mają wąską grupę
preferowanych posiłków, niechętnie zastępują swoje ulubione potrawy innymi,
stosują określone reguły i zasady odżywiania, co przekłada się na szczególną
dbałość o odpowiedni czas i miejsce spożywania posiłku.
Z kolei osoby o przedziałowym stylu jedzenia nie planują
wcześniej posiłków i spożywają to, na co w danym momencie mają ochotę.
Charakteryzuje je chaotyczność w trakcie przygotowywania posiłku, co przejawia
się niestosowaniem się do przepisu i przygotowywaniem określonej potrawy za
każdym razem w nieco inny sposób.
Osoby preferujące ten styl mają tendencję podjadania między
posiłkami i jedzenia tego, czego nie planowali zjeść. Wszystkie wymienione
czynniki sprawiają, że takim pacjentom trudno zastosować się do wcześniej
ustalonej diety.
Agata
Juruć, Paweł Bogdański, Osobowość w rozmiarze XXL. Psychologiczne
czynniki ryzyka otyłości, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 1
Jeżeli należysz do osób o przedziałowym stylu jedzenia, to powinnaś przede wszystkim unikać podjadania pomiędzy posiłkami.
Czego na pewno nie wolno podjadać?
Słodyczy, które dostarczając organizmowi szybko pustych kalorii, jeszcze bardziej "rozregulowują" nasz plan posiłków powodując gwałtowne zmiany poziomu glukozy we krwi i zaburzając nasze odczuwanie głodu.
Czego na pewno nie wolno podjadać?
Słodyczy, które dostarczając organizmowi szybko pustych kalorii, jeszcze bardziej "rozregulowują" nasz plan posiłków powodując gwałtowne zmiany poziomu glukozy we krwi i zaburzając nasze odczuwanie głodu.
Dlatego właśnie francuscy specjaliści stworzyli Asnax:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz