Osobowość XXL. Część 3.
7. STRES I SPOSOBY RADZENIA SOBIE W TRUDNYCH SYTUACJACH
Powszechną przyczyną utrzymywania nieprawidłowych nawyków
żywieniowych jest stres i nieumiejętne sposoby radzenia sobie z tym zjawiskiem.
Możliwe, że dostarczanie dużych ilości wysokoenergetycznego
jedzenia w czasie sytuacji obciążenia psychicznego wynika ze złej strategii
radzenia sobie ze stresem.
W badaniach wykazano, że w sytuacjach stresujących osoby z
otyłością rzadziej stosują strategie skoncentrowane na aktywnym rozwiązywaniu
problemu, częściej natomiast preferują styl skoncentrowany na emocjach.
Reagowanie na czynnik stresogenny nadmiernym jedzeniem jest
prawdopodobnie wyuczoną reakcją na stres.
Jedzenie jest łatwo dostępnym środkiem łagodzącym przykre
emocje, niestety działa jedynie jak środek przeciwbólowy, łagodząc objawy, nie
redukując przyczyn zaistniałej sytuacji i związanych z nią przykrych emocji.
Samo podejmowanie prób redukcji nadmiernej masy ciała ma
działanie stresogenne, przez co utrudnia wdrażanie zdrowych zachowań związanych
z jedzeniem, a czasem wręcz paradoksalnie powoduje nasilenie nieprawidłowych
zachowań żywieniowych, które doprowadziły daną jednostkę do stanu otyłości.
8. WGLĄD WE WŁASNE UCZUCIA
Zarówno sytuacje stresujące, jak i inne wydarzenia życia
codziennego wywołują pojawienie się emocji. Nie oznacza to jednak, że dana
osoba zdaje sobie sprawę z odczuwanej emocji, a tym bardziej, że będzie
potrafiła ją nazwać.
Istnieją osoby, dla których dokonanie wglądu we własny stan
emocjonalny jest bardzo trudne, a czasami wręcz niemożliwe. Podejrzewa się, że
wiele z tych osób może cierpieć również na otyłość prostą.
Umiejętność rozpoznawania emocji oraz wrażeń głodu i sytości
nazywane jest „świadomością interoreceptywną”.
Wiąże się z nią się zjawisko określane mianem aleksytymii.
Polega ono na ograniczeniu dostępu człowieka do jego własnego wnętrza, a
konkretnie na zaburzonych procesach uświadamiania sobie własnych emocji. Wyniki
badań wskazują na istotne różnice w
zakresie poziomu aleksytymii między osobami otyłymi a grupą kontrolną.
Pojawiające się napięcie emocjonalne może być mylone z
napięciem fizjologicznym, jakim jest głód i w efekcie prowadzić do jedzenia w
sytuacji, kiedy organizm nie odczuwa w rzeczywistości takiej potrzeby.
9. NIEUMIEJĘTNE RADZENIE SOBIE Z EMOCJAMI
Odczuwanie różnych emocji ma duży wpływ na zachowania
żywieniowe i może powodować zarówno przejadanie się, jak i ograniczanie
spożywania pokarmu.
Wyniki licznych badań wskazują, że zwiększony apetyt
prowadzący do zjadania większej ilości jedzenia niż rzeczywiste zapotrzebowanie
organizmu wynika przede wszystkim z przeżywania negatywnych emocji.
„Hipoteza maskująca” mówi o tym, że nadmierne jedzenie jest
czynnikiem wspomagającym maskowanie złego samopoczucia i polepszanie go.
Dodatkowo jest sposobem na przeniesienie odpowiedzialności za złe samopoczucie
z niekontrolowanych obszarów życia na zachowania związane z jedzeniem.
Istnieje cała gama produktów, określanych mianem comfort
food, spożywanych świadomie w celu polepszenia nastroju i zmniejszenia
negatywnego stanu emocjonalnego.
Wszystkie produkty ze względu na swoją wartość energetyczną
mogą prowadzić do nadwagi lub otyłości.
Nadmierny apetyt może być rodzajem reakcji na doświadczany
lęk. Wykazano, że przede wszystkim zagrożenie dla ego zwiększa liczba
spożywanych produktów, zwłaszcza wśród osób odchudzających się oraz tych z
nadmierną masą ciała.
Osoby, które przeżywały lęk związany z wystąpieniem
publicznym (a tym samym lęk przed oceną), jadły zdecydowanie więcej niż te,
które były zagrożone poddaniem działaniu wstrząsu elektrycznego (bodziec lękowy
o charakterze fizycznym).
Agata
Juruć, Paweł Bogdański, Osobowość w rozmiarze XXL. Psychologiczne
czynniki ryzyka otyłości, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz