Jaka powinna być dieta, by pozwalała czerpać przyjemność z
jedzenia, a jednocześnie dostarczała niezbędnej energii i składników
odżywczych, stanowiąc gwarancję utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu?
Przedstawiamy 5 najważniejszych zasad prawidłowego odżywiania i
przypominamy generalną zasadę spożywania co najmniej 4-5 posiłków dziennie.
Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu i pić niegazowaną wodę mineralną oraz herbaty owocowe i ziołowe bez cukru w ilości ok. 2 litrów dziennie.
(źródło: portal Eskulap http://pl.esculap.com)
Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu i pić niegazowaną wodę mineralną oraz herbaty owocowe i ziołowe bez cukru w ilości ok. 2 litrów dziennie.
(źródło: portal Eskulap http://pl.esculap.com)
Po pierwsze: Dieta uboga w tłuszcze i cholesterol
W diecie warto zdecydowanie ograniczyć udział tłuszczu
pochodzącego z masła, tłustych mięs, podrobów i wędlin (zwłaszcza wieprzowych),
pełnotłustego nabiału (szczególnie żółtych serów, tłustych twarogów, serków
kanapkowych) oraz żółtek jaj, na korzyść tłuszczu roślinnego pochodzącego z
nasion roślin oleistych (soi, słonecznika, sezamu, orzechów, migdałów), oraz
tłuszczu z ryb morskich. Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są niezbędne do budowy i
funkcjonowania każdej komórki organizmu. Oleje roślinne są również naturalnym
źródłem steroli roślinnych – związków, które obniżają stężenie cholesterolu we
krwi poprzez zmniejszenie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego.
Po drugie: Dieta bogata w warzywa i owoce
Do każdego posiłku jedz warzywa, najlepiej w postaci
wieloskładnikowych surówek. Im bardziej urozmaicisz gamę zjadanych warzyw, tym
więcej różnych cennych witamin i składników mineralnych dostarczasz do
organizmu. Warzywa powinny stanowić największy objętościowo element większości
posiłków. Pamiętaj też o owocach – zjedz dwie porcje dziennie, np. średnie
jabłko i średnie kiwi albo pomarańczę. Warzywa i owoce są źródłem cennego
błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym jak gąbka
pochłania nadmiar tłuszczu i cholesterolu, a także toksyny pochodzące z
zalegających tu niestrawionych i niewchłoniętych składników diety.
Po trzecie: Dieta bogata w pełnowartościowe białko
Co najmniej trzy razy dziennie należy dostarczyć organizmowi
białko, którego najlepszym źródłem są: białe mięso drobiu, chude mięso i
wędliny wołowe, chude i półtłuste ryby, chude twarogi, jogurty i kefiry, a
także białko jaja (polecamy 2-3 jaja tygodniowo). Mięso przyrządzaj wybierając
dietetyczne metody obróbki termicznej, a więc: gotowanie tradycyjne, lub na
parze, duszenie, pieczenie (zwłaszcza w folii) lub grillowanie. Zdecydowanie
unikaj smażenia, szczególnie w panierce i w głębokim tłuszczu. Podczas takiego
przygotowywania potrawa wchłania ogromne ilości tłuszczu, który przesmażony,
poza dodatkowymi kaloriami, może stanowić źródło związków rakotwórczych oraz
istotnie zwiększać stężenie cholesterolu we krwi.
Po czwarte: Dieta bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe:
tj. pieczywo, grube kasze, brązowy ryż i nasiona roślin strączkowych
Pełnoziarniste produkty zbożowe w zdrowej diecie powinny
stanowić główne źródło energii. Produkty te dostarczają wielu cennych witamin
np. witamin z grupy B oraz witaminę E i cynk, które są silnymi
przeciwutleniaczami chroniącymi między innymi cholesterol przed utlenianiem i
powstawaniem zmian miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych. Produkty
skrobiowe nisko przetworzone są także bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który
działa jak szczoteczka - drażniąc ściany jelit pobudza ich perystaltykę i
usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej.
Po piąte: Dieta uboga w słodycze i jedzenie typu fast-food
Jeśli nie możesz się oprzeć, to czasem możesz pozwolić sobie
na zjedzenie małej porcji ulubionego ciasta (np. raz w tygodniu). Pamiętaj
jednak, by nie podjadać słodyczy między posiłkami. Słodycze gwałtownie podnoszą
poziom cukru we krwi i rozregulowują gospodarkę węglowodanową organizmu. Omijaj
też restauracje oferujące pizze i hamburgery z dużą ilością żółtego sera, nasączone
smażonym tłuszczem.
(źródło: portal Eskulap http://pl.esculap.com)
A jeżeli w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami męczy Cię ochota na przekąskę i "koniecznie musisz" zjeść coś słodkiego, sięgnij po Asnax, który:
- pozwala szybko zwalczyć uczucie głodu i doczekać właściwej pory posiłku
- z czasem eliminuje szkodliwy nawyk podjadania, które odpowiada m.in. za efekt jo-jo
- wspiera w tworzeniu pożytecznego nawyku regularnego spożywania posiłków
źródło: http://www.asnax.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz