6 sie 2013

5 najważniejszych zasad...



Jaka powinna być dieta, by pozwalała czerpać przyjemność z jedzenia, a jednocześnie dostarczała niezbędnej energii i składników odżywczych, stanowiąc gwarancję utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu?
Przedstawiamy 5 najważniejszych zasad prawidłowego odżywiania i przypominamy generalną zasadę spożywania co najmniej 4-5 posiłków dziennie.
Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu i pić niegazowaną wodę mineralną oraz herbaty owocowe i ziołowe bez cukru w ilości ok. 2 litrów dziennie.
(źródło: portal Eskulap  http://pl.esculap.com)

Po pierwsze: Dieta uboga w tłuszcze i cholesterol

W diecie warto zdecydowanie ograniczyć udział tłuszczu pochodzącego z masła, tłustych mięs, podrobów i wędlin (zwłaszcza wieprzowych), pełnotłustego nabiału (szczególnie żółtych serów, tłustych twarogów, serków kanapkowych) oraz żółtek jaj, na korzyść tłuszczu roślinnego pochodzącego z nasion roślin oleistych (soi, słonecznika, sezamu, orzechów, migdałów), oraz tłuszczu z ryb morskich. Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są niezbędne do budowy i funkcjonowania każdej komórki organizmu. Oleje roślinne są również naturalnym źródłem steroli roślinnych – związków, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi poprzez zmniejszenie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego.

Po drugie: Dieta bogata w warzywa i owoce

Do każdego posiłku jedz warzywa, najlepiej w postaci wieloskładnikowych surówek. Im bardziej urozmaicisz gamę zjadanych warzyw, tym więcej różnych cennych witamin i składników mineralnych dostarczasz do organizmu. Warzywa powinny stanowić największy objętościowo element większości posiłków. Pamiętaj też o owocach – zjedz dwie porcje dziennie, np. średnie jabłko i średnie kiwi albo pomarańczę. Warzywa i owoce są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym jak gąbka pochłania nadmiar tłuszczu i cholesterolu, a także toksyny pochodzące z zalegających tu niestrawionych i niewchłoniętych składników diety.

Po trzecie: Dieta bogata w pełnowartościowe białko

Co najmniej trzy razy dziennie należy dostarczyć organizmowi białko, którego najlepszym źródłem są: białe mięso drobiu, chude mięso i wędliny wołowe, chude i półtłuste ryby, chude twarogi, jogurty i kefiry, a także białko jaja (polecamy 2-3 jaja tygodniowo). Mięso przyrządzaj wybierając dietetyczne metody obróbki termicznej, a więc: gotowanie tradycyjne, lub na parze, duszenie, pieczenie (zwłaszcza w folii) lub grillowanie. Zdecydowanie unikaj smażenia, szczególnie w panierce i w głębokim tłuszczu. Podczas takiego przygotowywania potrawa wchłania ogromne ilości tłuszczu, który przesmażony, poza dodatkowymi kaloriami, może stanowić źródło związków rakotwórczych oraz istotnie zwiększać stężenie cholesterolu we krwi.

Po czwarte: Dieta bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe: tj. pieczywo, grube kasze, brązowy ryż i nasiona roślin strączkowych

Pełnoziarniste produkty zbożowe w zdrowej diecie powinny stanowić główne źródło energii. Produkty te dostarczają wielu cennych witamin np. witamin z grupy B oraz witaminę E i cynk, które są silnymi przeciwutleniaczami chroniącymi między innymi cholesterol przed utlenianiem i powstawaniem zmian miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych. Produkty skrobiowe nisko przetworzone są także bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który działa jak szczoteczka - drażniąc ściany jelit pobudza ich perystaltykę i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej.

Po piąte: Dieta uboga w słodycze i jedzenie typu fast-food

Jeśli nie możesz się oprzeć, to czasem możesz pozwolić sobie na zjedzenie małej porcji ulubionego ciasta (np. raz w tygodniu). Pamiętaj jednak, by nie podjadać słodyczy między posiłkami. Słodycze gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi i rozregulowują gospodarkę węglowodanową organizmu. Omijaj też restauracje oferujące pizze i hamburgery z dużą ilością żółtego sera, nasączone smażonym tłuszczem.
(źródło: portal Eskulap  http://pl.esculap.com)

 
A jeżeli w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami męczy Cię ochota na przekąskę i "koniecznie musisz" zjeść coś słodkiego, sięgnij po Asnax, który:

  • pozwala szybko zwalczyć uczucie głodu i doczekać właściwej pory posiłku
  • z czasem eliminuje szkodliwy nawyk podjadania, które odpowiada m.in. za efekt jo-jo
  • wspiera w tworzeniu pożytecznego nawyku regularnego spożywania posiłków

źródło: http://www.asnax.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz