Mleko pomaga w odchudzaniu
Źródło: PAP
Picie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu
zbędnych kilogramów - wynika z badań, z których raport zamieścił "American
Journal of Clinical Nutrition".
Według autorów badań, ma to związek z tym, że mleko i jego
przetwory są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, a
właśnie wapń - jak wskazują wcześniejsze badania - jest niezbędny do utrzymania
szczupłej sylwetki.
Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer-Sheva wraz z
badaczami z USA i Niemiec prowadzili badania w grupie 322 kobiet i mężczyzn w
wieku 40-65 lat, którzy mieli nadwagę lub otyłość. Wszyscy przez dwa lata
stosowali jedną z trzech diet odchudzających - niskotłuszczową,
śródziemnomorską lub ubogą w węglowodany.
W końcowym wyniku - niezależnie od diety - osoby, które w
czasie dwuletniego programu spożywały największe ilości mleka (ok. dwóch
szklanek dziennie) lub jego przetworów, schudły średnio o 2 kg więcej niż ci,
którzy pacjenci, którzy nie spożywali ich wcale lub w bardzo małych ilościach. Osoby
spożywające dużo wapnia, miały też większe szanse zrzucić 4,5 kg w ciągu
pierwszych sześciu miesięcy badań.
Jak tłumaczą naukowcy, w skali badania spożywanie największych
ilości nabiału wiązało się z dostarczaniem organizmowi średnio 580 mg wapnia
dziennie, a w przypadku najmniejszych ilości było to 150 mg.
W analizie uwzględniono wiek i płeć pacjentów, ich
początkowy wskaźnik masy ciała, ilość spożywanych tłuszczów oraz ogólne
spożycie wapnia - nie tylko pochodzącego z nabiału.
Wyraźnie większe szanse na sukces w odchudzaniu miały też
osoby, u których w trakcie badań zaobserwowano wzrost poziomu witaminy D we
krwi. Pacjenci, u których poziom ten był najwyższy (30 nanogramów na mililitr)
tracili po dwóch latach średnio 2,5 kg więcej niż osoby z najniższym poziomem
witaminy D (14,5 ng/ml). Jak podkreślają autorzy badań, mleko i produkty
mleczne były jednym z podstawowych źródeł tej witaminy w diecie badanych osób.
Trzeba jednak pamiętać, że największe jej ilości powstają w skórze pod wpływem
słońca.
Zdaniem naukowców wyniki te dowodzą, że zwiększone spożycie
wapnia oraz wyższy poziom witaminy D we krwi sprzyjają chudnięciu. Dlatego
badacze zalecają, by wszyscy, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów
lub zachowaniu szczupłej sylwetki, wzbogacili swoją dietę w chude mleko i jego
przetwory.
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu
procesów w ludzkim organizmie. Nie tylko wzmacnia kości i mięśnie, poprawia też
pracę układu odporności oraz reguluje podziały komórek, przez co może
spowalniać rozwój nowotworów.
Coraz więcej badań prowadzonych w ostatnich latach sugeruje,
że niski poziom witaminy D w organizmie może przyczyniać się do rozwoju wielu
schorzeń, np. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, niektórych
nowotworów, depresji, jak również astmy, przeziębień i innych schorzeń
oddechowych. Analizy wskazują też, że duża część światowej populacji ma
niedobory tego związku.
Głównym źródłem witaminy D jest nasza skóra, która produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych. Spośród pokarmów najbogatsze w ten związek są tłuszcz ryb morskich oraz mleko i jego przetwory. Suplementy witaminy D najlepiej zażywać po konsultacji z lekarzem, bo jej nadmiar również może być szkodliwy. (PAP)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz